Car Rental Romania and Bucharest with EuroCars
Easy to save money with EuroCars Rent A Car Romania

Pierderi, nu doar castig

Posted on March 24, 2014

Analizand situatia economica a firmelor de rent a car se observa ca anual firmele de rent a car pierd foarte multi bani datorita daunelor si futurilor de masini.

Un hot fura chiar si 4-5 masini pe saptamana de la diferite companii "rent a car". In replica, firmele si-au facut o "lista neagra", in care sunt trecuti toti clientii care "uita" sa returneze masinile, le lovesc sau fura rotile de rezerva. Astfel, cei trecuti pe lista aceasta, lista disponibila online, nu mai au acces la inchiriatul masinilor.

Tot mai multe firme care inchiriaza masini se plang ca inregistreaza daune majore din cauza clientilor care ori vandalizeaza autoturismele, ori sunt adevarati hoti profesionisti. Mecanismul prin care hotii fura masini de la companiile "rent a car" este simplu. Acestia merg la sediul firmelor, prezinta acte false sau chiar pe cele proprii, inchiriaza o masina, iar mai apoi "uita" sa o returneze.

O firma rent a car pierde, anual, intre 50.000 si 100.000 de euro, fiindu-i furate cel putin 4-5 masini.

In afara de cei care fura masini sau le vand, unii clienti amaneteaza masinile, lasandu-le pe mana camatarilor. Altii le vandalizeaza, fura rotile de rezerva, trusele de prim-ajutor si cricul, insa cei mai multi le lovesc, nu platesc amenzile (datorate in special radarele) sau prelungesc perioada de inchiriere, apoi nu mai platesc.

In general, s-a observat ca se fura doar masinile scumpe, masini de peste 20.000 de euro. In acest caz companiile efectueaza nenumarate plangeri la politie, adesea fara nici un rezultat. Astfel multe companii recurg la inchirierea autoturismelor catre persoanele cu domiciliul in judetul de resedinta al firmei. Legea incadreaza acest fapt la abuz de incredere, dar companiile il considera furt. El reprezinta o dauna, contravaloarea nefiind restituita, nici macar partial, de societ??ile de asigurare, desi se platesc asigurarile Casco mult mai scumpe decat normal.

Acest lucru se datoreaza faptului ca în Romania legea nu  sprijina firmele de rent a car si considera furtul ca fiind ”abuz de incredere”.

Firmele de rent a car inregistreaza pierderi considerabile in momentul in care o masina este furata, iar acesti bani nu vor fi recuperati sub nici o forma; de aceea prin infiintarea unei asociatii aceasta problema poate disparea.

Asociatia ARCAR doreste sa rezolve aceasta problema cu legea ”abuzului de incredere” asa

cum au reusit si alte asociatii în tarile vecine.