Car Rental Romania and Bucharest with EuroCars
Easy to save money with EuroCars Rent A Car Romania

Sfaturi utile pentru condus pe timp de iarna

Posted on December 20, 2013

Din moment ce sezonul rece isi intra incet in drept, ne-am gandit sa va remintim cateva din sfaturile utile pentru mentinerea sigurantei rutiere în conditii de iarna.

Sosirea iernii "pe nepregatite" a fost mereu un fel de soc pentru soferi si nu numai. Intr-un fel, avem senzatia ca toata lumea se asteapta sa ninga mai putin sau deloc in aceasta iarna, in ciuda luptei cu nametii din decursul iernii trecute. Soferii par sa fie dezinteresati de pregatirea automobilului pentru iarna, ignorand practic regulile de baza, reguli care se pot dovedi destul de ajutatoare in caz de nevoie.

Nu plecati niciodata la drum nepregatiti!

Incercati sa fiti corecti cu cei din jurul dvs. si nu plecati la drum fara sa fiti pregtiti corespunzatr: cu imbracaminte si incaltari pentru iarna, fara  a avea in portbagaj unelte necesare in caz de avarie sau in caz de drum cu polei sau mai rau, inzapezit. Daca nu aveti anvelope de iarna,  desi sunt obligatorii de la 01 Noiembrie, nu sunteti imbracat corespunzator pentru sezonul rece si nu sunteti siguri ca automobilul pe care urmeaza sa-l conduceti functioneaza corect, nu va ganditi sa plecati la drum.

 

 

Anvelope  adecvate pentru iarna

Din momentul in care temperatura exterioara scade sub sapte grade Celsius, este indicat sa aveti masina echipata cu anvelope de iarna. Mai mult decat atat, daca circulati pe un drum cu zapada sau  polei cu anvelope care nu poarta inscriptia M+S, riscati sa fiti sanctionati contraventional.

 

Nu uitati trusa de unelte pentru urgente

Pe langa trusa de prim ajutor, extinctorul, vesta florescenta si triunghiul reflectorizant – obligatorii prin lege, nu strica sa aveti o lopata mica in portbagaj si un  saculet de nisip.

Adaptati viteza la conditiile de drum

Cel mai important aspect insa, in ciuda tuturor celor mentionate mai sus, este modul de conducere a autoturismului sa fie adaptat conditiilor de drum pe timp de iarna. Este esential sa aveti  multa rabdare la volan si sa nu bruscati comenzile. Chiar daca considerati ca stapaniti foarte bine tainele sofatului, trebuie sa va amintiti ca alti soferii din jur ar putea sa nu raspunda la fel de repede ca Dvs. la eventualele pericole, iar automobilul ar putea si se comporte diferit la o bruscare a volanului, a pedalei de frana sau a acceleratiei.

Circularea cu farurile aprinse inseamna ca vei fi mai vizibil pentru ceilalti, dar ei sa vezi tu mai bine drumul, mai ales noaptea. Deci este necesar ca farurile si fie curate. Este indicat ca  la folosirea franei de motor, mai ales in oras, sa se apese usor si pedala de frana, ca sa se aprinda luminile de stop.