Car Rental Romania and Bucharest with EuroCars
Easy to save money with EuroCars Rent A Car Romania

Oktoberfest in Bavaria si in... Brasov, Romania

Posted on September 04, 2014

Scurta Introducere:

ldeea a pornit de la un subofiter din garda na?ionala bavareza. Acesta a sugerat organizarea unei curse de cai cu ocazia festivitatilor legate de casatoria printului mostenitor Ludovic I al Bavariei cu printesa Therese von Hildburghausen. Regele Bavariei, Maximilian I, s-a aratat mai mult decat incantat de aceasta sugestie.La aceasta prima festivitate, bauturile nu au fost servite in locul de desfasurare a cursei, ci in centrul orasului. In anul urmator, autoritatile au decis reluarea festivalului, de aceast? data sub patronajul Asociatiei de Agricultura Bavareza, care a folosit evenimentul in scopuri publicitare, prezentandu-?i serviciile paralel cu desfasurarea evenimentului. In anii ce au urmat, festivalul a fost finantat de diferite firme private. Din anul 1819, Oktoberfest-ul a intrat sub patronajul edililor orasului, care si-au asumat responsabilitatea organizarii sale anuale. Cu timpul, conducerea orasului a permis vanzarea si consumarea bauturilor alcoolice in perimetrul Oktoberfest-ului.

 

Istorie si traditie:

An de an ne-am obisniut ca sa sarbatorim inceputul lui Septembrie cu marele festival Oktoberfest. Dupa denumire, multi ne gandim ca aceasta ar avea loc in luna Octombrie aceasta a fost aleasa de catre printesa-mireasa si se leaga de perioada in care a avut loc festivalul prima data: 12-17 octombrie 1810. Aceasta traditie a fost modificata din anul 1872, cand s-a hotarat ca in luna octombrie vremea era prea rece pentru un astfel de eveniment desfasurat in aer liber.

 

O lege germana din anul 1539 stipula faptul ca berea nu putea fi produsa decat intre 29 septembrie si 23 aprilie, deoarece pe perioada verii riscurile unor incendii in timpul prelucrarii berii erau mult mai mari. Neavand conditiile de depozitare pe care le au astazi, producatorii trebuiau sa vanda toata berea din anul respectiv inainte de a putea incepe producerea uneia noi.  Oktoberfest-ul incepe in jurul datei de 20 septembrie si se termina in prima duminica din Octombrie.

Dar sa revenim la prezent.  In Romania, anul acesta Oktoberfestul are loc in 3 orase mari: Brasov, Bucuresti, Timisoara.

Festivalul incepe in Brasov in 4 septembrie si se incheie in 14 septembire.  Continua in Bucuresti pe 25 septembrie, pana in 05 octombrie.  Iar ultimul oras in care are loc festivalul este in Timisoara intre 16 si 19 octombrie.

 

Traditiile asoociate cu acest festival sunt:

In Brasov festivalul incepe cu mult asteptata parada cu caruta traditionala si participantii Oktoberfest in centrul orasului Brasov pornind de la Primarie, 7 Noiembrie, Poarta Ecaterinei, pana la Arena sportiva Ion Tiriac, pe muzica bavareza a fanfarei cu iodler si voie buna, va anunta si in acest an inceperea festivitatilor.

Cepul butoiului– Inceperea festivalului este marcata de traditionalul „a da cep butoiului cu bere“ adica a da drumul la raurile de bere sa curga pe toata durata festivalului. Acest lucru se realizeaza in cadrul unei ceremonii la care sunt invitate oficialitati romanesti si germane. Desigur nu lipseste discursul Primarului Orasului Brasov alaturi de invitatul special.

Pentru informatii aditionale va rugam sa consultati site-ul oficial - aici gasiti mai multe informatii legate de programul festivalurilor.