Reflecții asupra închirierii de mașini: Experiența unui român în străinătate
Deși, inițial, fiecare dintre noi, români fiind, are un talent deosebit de a observa doar părțile negative ale identității noastre, există nenumărate aspecte pozitive care oferă avantaje fiecăruia dintre noi.
O experiență concretă în închirierile de mașini
Lucrând aproape doi ani în domeniul închirierilor de mașini, interacționând cu clienți din diferite colțuri ale lumii, am ajuns să cred că prețurile și condițiile din acest domeniu în România sunt, într-adevăr, piperate. Aceasta este o opinie comună, exprimată repetat de clienți.
Anul acesta, m-am aflat și eu în situația de a apela la serviciile de rent-a-car ca turist în Catalonia, mai exact în Barcelona, Spania.
Cum începe acest proces? În primul rând, nevoia de a închiria o mașină implică solicitarea unui serviciu care să satisfacă cerințele clientului. Primul pas constă în căutarea pe internet a companiilor de profil. Este recomandat să compari minim 3-4 oferte pentru a evalua prețurile, disponibilitatea mașinilor și condițiile de închiriere.
Nevoia inițială (a mea și a prietenilor mei) era de a închiria o mașină din clasa decapotabilă pentru a explora superba Costa Brava timp de două zile. După ce am consultat mai multe site-uri de profil, nevoile noastre s-au diminuat treptat. Un autoturism decapotabil, gen Renault Megane Cabriolet, ne-ar fi costat 560 de euro pentru două zile, cu o garanție returnabilă de 1070 de euro.
Bun... ne depășea cu mult bugetul, așa că am ajuns la concluzia că ar merge și orice mașină capabilă să ducă patru oameni și bagajele lor pe Costa Brava. Am încercat varianta unui Ford Fiesta, cu un preț rezonabil de 100 de euro pentru două zile, dar garanția exagerată de 560 de euro și taxele pentru șoferi "tineri" (sub 26 de ani), respectiv 25 de euro pe zi pentru Megane și 6 euro pe zi pentru Fiesta, diminuau deja atractivitatea ofertei. În plus, nu se acceptau plăți în numerar pentru valoarea închirierii, iar garanția era blocată obligatoriu pe card.
Prin urmare, după lungi discuții cu doamna "drăguță" de la call center-ul uneia dintre companii, am recurs la o variantă mai ieftină, respectiv autobuzul :)
Această experiență nu tocmai plăcută m-a adus cu gândul la condițiile oferite în țara noastră și la cât de ieftine sunt serviciile noastre în comparație cu cele din țările dezvoltate ale Europei. Nu știu nici acum dacă aceste prețuri "piperate" mi-ar fi adus un plus proporțional cu valoarea serviciilor propuse, dar îmi propun să aflu pe viitor!
Până atunci, să ne bucurăm de micile avantaje ale țării noastre :)
Și... să închiriez cu spor!